Quantcast
Channel: For kvinners helse
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

Kommer du på Kvinner i tiden?

$
0
0

kvinner i tiden - norges originale og mest besökte kvinnekonferanse

Ikke gå glipp av Norges største inspirasjonsdag for kvinner i arbeidslivet!

Vi har gleden av å tilby deg 15% avslag på deltakeravgiften på Kvinner i tiden.

Les mer om programmet og meld deg på her www.kvinneritiden.no Ved påmelding skriver du inn koden 16KLUBBEN i feltet «Tast inn påmeldingskoden» – da vil 15% automatisk bli trukket fra konferanseavgiften*.

La deg inspirere til økt arbeidsglede og samarbeid gjennom gnistrende innlegg, sterke historier og ord til ettertanke. Gi deg selv et velfortjent pusterom. Kvinner i tiden er garantert en dag du ikke glemmer! Alle som deltar på Kvinner i tiden får en goodie bag fylt med spennende overraskelser.

I høst arrangeres Kvinner i tiden i Oslo, Trondheim, Bodø og Stavanger. Klikk på din by for å se hvilken kjente personligheter som kommer til deg!

Les mer og meld deg på konferansen her

Vi gleder oss til å ønske deg velkommen til høstens Kvinner i tiden!

Kvinner i tiden

* Gjelder kun nye påmeldinger


For Kvinners Helse 1,6 Norge avd. Arendal

$
0
0

Velkommen til vårt første møte i 2016.
Vi møtes i Auditoriet, Arendal sykehus.
Torsdag 18. februar kl 1830.

Tema for kvelden:

  1. Hva er så spesielt med damer? Nyttig å vite om underlivet. Råd fra gynekologen.
  2. Den fine overgangsalderen.
  3. Kreft i underlivet. Hvordan unngå-oppdage og leve med det.

Foredragsholdere Astrid Helene Liavåg, Janne Mette Goderstad og Nora JohansenH er alle leger som er ansatt ved gyn/føde avd. Sørlandets Sykehus Arendal.

Inngangspenger er kr 150,- som betales kontant ved ankomst, det er også mulig å bli medlem ved ankomst.

Vi holder på til ca kl 2100.

Det blir en pause hvor det serveres frukt og vann og hvor vi kan prate sammen.

Dørene åpnes kl. 1800 for registrering og prat.

Hjertelig velkommen.

Med vennlig hilsen
Arbeidsgruppen avd. Arendal

IMG_2504 IMG_2503

Velkommen til vårt første seminar i 2016

$
0
0

Vi møtes i Norwegians lokaler på Fornebu, Oksenøyvn.3
tirsdag 26. januar kl 18.30
Dørene åpnes kl 18

norwegians-lokaler

Foredrag om Multippel Sklerose

Pål Berg-Hansen er overlege og erfaren nevrolog, har doktorgrad og forsker på MS.

MS, medisin og trening

Vibeke Lugg fikk diagnosen MS i ung alder og snakker om sin prosess og motivasjon.

Pause

Frukt og vann settes på bordene.

Kort orientering

fra “For Kvinners Helse 1,6 Norge”

Grå Stær

Hilde Heger er overlege ved øyeavdelingen ved  Oslo Universitetsykehus, og vil snakke om øyesykdommen grå stær. Hva er grå stær og hva kan gjøres for å behandle flere? Hun vil også fortelle om øyeprosjektet i Bukino Faso i Afrika.

Meld deg på  til 1.6millionerklubben@gmail.com

Du kan betale  inn på vår konto 60390662109, eller ved ankomst.
Kr.200,- for medlemmer og kr.300, for ikke medlemmer.
Medlemsavgiften for 2016 er kr.300,- kr.400 inkl. medlemsmagasinet.
Der er også mulig å melde seg inn bli medlem  når du kommer

Husk å merk betalingen med hvem og hva det gjelder.

HJERTELIG VELKOMMEN

Forsker pris 2015 til Inger Thune og Katariina Laine

$
0
0

For Kvinners Helse 1,6 Norge, delte ut kr.25000,- til Professor og overlege Inger Thune ved Oslo Universitets sykehus, for sin forskning på betydningen av aktivitet og trening både under og etter behandling av brystkreft.

Vi delte også ut kr.25000,- til cand,med.og overlege Kathariina Laine, ved Kvinneklinikken ved Ullevål, og institutt for klinisk medisin og spesialist på fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Les mer spennende artikler av dem på Google .

Begge prisvinnerne vil komme og holde foredrag på et av våre seminarer senere i høst.

Solveig Melbye, Kathariina Laine, Inger Thune og Gerd Helene Kjos. Fotograf: Karoline G. Herlofsen

Solveig Melbye, Kathariina Laine, Inger Thune og Gerd Helene Kjos. Fotograf: Karoline G. Herlofsen

Referat fra festaften med prinsesse Märtha Louise

$
0
0

Festaften i regi av For kvinners helse 1,6Norge

Med pomp og prakt arrangerte For kvinners helse 1,6Norge sin årlige festaften 25. november i Den Mauriske sal på Hotell Bristol i Oslo. En fullsatt sal med festkledde damer var klare for et lite avbrekk i en travel førjulstid. Leder Solveig Melbye ønsket velkommen til en kveld med spennende program med faglig påfyll og inspirasjon, samt god mat og drikke.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

Prinsesse Märtha Louise var kveldens store attraksjon. Sammen med Elisabeth Nordeng – hennes faste samarbeidspartner, snakket de om viktige og grunnleggende metoder for å være til stede i livet her og nå. Foredraget tok utgangspunkt i deres nye bok «Stemmen eller støyen. Tekster om å lytte.» Boken handler om hvordan de to har taklet kritikken av engleskolen og alt søkelys i media. De fortalte om sine personlige erfaringer med pressen, men mest om tanker og erfaringer fra sitt eget liv og hvordan dette kan inspirere andre til å følge sin indre stemme. Å være til stede i sitt eget, men også i andres liv kan være en utfordring i hverdagen. Lytt mer er prinsessens klare råd. Vi kan trene på å bli bedre til å lytte, både til oss selv og til andre. På den måten kan vi lære å overvinne støyen i vårt indre og la stemmen i vårt indre være bestemmende i våre liv.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng signerer bøker

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng signerer bøker

Et fast årlig innslag er utdeling av de medisinske forskerprisene til personer som gjennom den senere tid har gjort en stor innsats for kvinnehelse. Prisene ble delt ut av styremedlem Gerd Kjos. Professor og overlege Inger Thune ved Oslo Universitetssykehus fikk prisen for fremragende forskningsarbeid relatert til betydningen av overvekt, fettsammensetning og fysisk aktivitet i forbindelse med brystkreftrisiko og overlevelse etter behandling av brystkreft. Gynekolog Hely Katariina Laine fikk prisen for sitt forskningsbidrag innenfor fødselshjelp og kvinnesykdommer. Både Thune og Laine har satt fokus på viktige medisinske problem knyttet til kvinnehelse.

Forskerprisen 2015 til lege Inger Thune (i midten til høyre) og lege Hely Katariina Laine

Forskerprisen 2015 til lege Inger Thune (i midten til høyre) og lege Hely Katariina Laine

Etter en fantastisk tapasbuffet med sosial mingling og anledning til å kjøpe signerte bøker av prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng i pausen, inntok overlege Henriette Kahn talerstolen. Hun fortalte om sine år som praktiserende lege på Grønland – to år med spennende utfordringer i en kultur som på alle måter var annerledes enn Danmark. Et kvinneliv på Grønland kan ikke sammenlignes med hva vi er vant til. Illustrerende bilder fra oppholdet gjorde beretningen levende og fargerik. De medisinske problemene var ofte ikke de samme som hjemme, og leger må konkurrere med lokale medisinmenn. Legearbeidet inkluderte ofte tøffe reiser med transportmidler man ikke var vant til, som for eksempel snøscooter og båt i stormfullt vær. Også dyr måtte hjelpes, der det ikke var andre alternativ. Barnedødelighet, selvmord, vold og alkoholproblemer representerte et større helseproblem enn i de nordiske land.

Lege Henriette Kahn kåserer om Grønland

Lege Henriette Kahn kåserer om Grønland

Isa Katharina Gericke var kveldens kulturelle innslag med sin praktfulle sang rundt temaene kraft, mot og kjærlighet. Flere av sangene var en direkte hyllest til kvinnen. Hun er en klassisk sopran og viden kjent innen konsert, kammermusikk og opera. Akkompagnert av pianist Trygve Brøske bidro de begge til en god stemning denne novemberkvelden. Gerickes fremføring av den kjente visen «En borde inte sova», komponert av Gustaf Wennerberg, kan stå som en oppfordring til oss som arbeider med å fremme informasjon og forskning om kvinnehelse.

Sopran Isa Katharina Gericke underholder

Sopran Isa Katharina Gericke underholder

Vår festaften ble avsluttet med en spennende utlodning med flotte gevinster til inntekt for organisasjonens videre arbeid. Bokgaver, diverse abonnement, spaopphold, flybilletter og annet fristende ble loddet ut og resulterte i mange glade vinnere og inntekter til 1,6Norge.

Gro Flaten

Solveig Melbye og Gerd Kjos fra det norske styret

Solveig Melbye og Gerd Kjos fra det norske styret

Multippel sklerose og katarakt (grå stær) – aktuelle tema på seminar for kvinnehelse

$
0
0

Fotograf: Anne Marie Stub

Årets første seminar i regi av For kvinners helse, 1.6Norge 26.01.16 hadde fokus på to sykdommer som rammer mange: Multippel sklerose (MS) og katarakt (grå stær). Dobbelt så mange kvinner som menn rammes av MS og flere kvinner enn menn behandles for katarakt. Fra et kvinneperspektiv er således begge sykdommer aktuelle.

Hva er MS

Dr. Pål Berg-Hansen

Dr. Pål Berg-Hansen

Nevrolog og overlege Pål Berg-Hansen ved Universitetssykehuset i Oslo har lang erfaring med behandling av Multippel sklerose (MS), og han ga oss en grundig gjennomgang av hva MS er, hvordan utbredelsen er, årsakene til MS, samt behandling av sykdommen.

MS er en uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen). Dobbelt så mange kvinner som menn rammes av MS, og gjennomsnittsalderen ved debut er 30 år. De vanligste symptomene er nedsatt førlighet, lammelser, koordinasjonsvansker, gangvansker, blære- og tarmforstyrrelser, synsvansker og svimmelhet. Sykdommen oppstår som en auto-immun reaksjon mot myelin, og pasientene har ulike symptomer avhengig av hvor i hjernen eller ryggmargen myelin-betennelsen oppstår. MS er en viktig årsak til ung uførhet.

Utbredelse og årsaksforhold

Mer enn 2 millioner mennesker lever med MS i dag, og det er store regionale forskjeller. Hyppigheten tiltar med økende avstand fra ekvator og opptrer hovedsakelig i mennesker av den kaukasoide rase (hvite personer). Risiko for MS endres ved utvandring før 15-årsalderen – da får immigranten den samme risiko for MS som befolkningen i området hun/han flytter til. Dr. Berg-Hansen belyste mange årsaksfaktorer til MS som det har vært forsket på – av disse synes genetiske faktorer å være en klar årsak. Miljø, klima, livsstil, diett, sollys, geomagnetisme og toksiner er blant andre mulige faktorer som kan ha innflytelse. Som vi ser ved flere autoimmune sykdommer, er også MS hyppigere blant kvinner enn hos menn (ca. 2:1). Genetiske, hormonelle, livsstil- og miljømessige faktorer kan her spille inn.

Behandling

Dr. Berg-Hansen kunne fortelle at det dessverre ikke fins noen behandling som kurerer MS. Gjennom de siste 20 år har vi likevel hatt en stor utvikling av medisiner som brukes for å bremse og lindre problemene knyttet til MS. Symptombehandling er vanlig, og likeledes behandling av MS-attakker med steroider og bremsemedisiner som demper og forebygger. Det vil alltid være en balanse mellom effekt og bivirkninger når det gjelder valg av medisiner. Tverrfaglig samarbeid mellom behandling, trening, fysioterapeut og hjelpemidler er viktig.

 

Vibeke Lugg

Vibeke Lugg

Pasient med personlige erfaringer

Vibeke Lugg som fikk MS-diagnosen i ung alder, fortalte om sine personlige erfaringer med sykdommen og hvordan hun håndterer den i det daglige. Hun jobber som pilates- og yogainstruktør ved siden av fire barn og opplever at en aktiv og sunn livsstil holder sykdommen i sjakk. Hun har etablert sin egen blogg www.vibekesliv.no der hun beskriver sin hverdag og gir råd til andre i samme situasjon.

Katarakt / grå stær

Overlege Hilde Heger ved Øyeavdelingen, Oslo Universitetssykehus informerte om katarakt / grå stær som er en øyesykdom som rammer øyets linse som fordunkles med påfølgende synstap. Øyet og linsen kan gjerne sammenliknes med et fotoapparat. Navnet grå stær er avledet av det tyske ordet «starren» (=stirre), og grå tilskrives gråfargen på linsen for pasienter med katarakt. Katarakt er en sykdom som har eksistert til alle tider og er en svært vanlig øyesykdom som rammer de fleste over 60 år i større eller mindre grad. Sykdommen er ikke farlig, og behandling haster vanligvis ikke. Symptomer er uklart og tåkete syn. Behandlingen er en enkel operasjon som fjerner den defekte linsen, og ny (ofte akryl) settes inn i stedet. Over tid kan katarakt / grå stær føre til blindhet

50 % av blindhet skyldes katarakt. På verdensbasis blir 20 millioner blinde av katarakt – trist da dette lett kan forebygges gjennom en enkel og lite ressurskrevende operasjon. På Oslo Universitetssykehus utfører man ca. 40-50 katarakt-operasjoner pr. uke. Bare i USA opereres 3,6 millioner mennesker årlig. Flere kvinner enn menn opereres for katarakt. Dette kan skyldes at kvinner går hyppigere til lege, er mer opptatt av kropp og helse, blir eldre og driver mer med håndarbeid som krever godt syn, noe som gjør at de merker det lettere.

Dr. Hilde Heger

Dr. Hilde Heger

Afrika-prosjekt

Hilde Heger har gjennom mange år engasjert seg i et prosjekt i Burkina Faso i Vest-Afrika, der lokale leger og sykepleiere utfører katarakt-operasjoner på befolkningen under ledelse av Hilde Heger. Det dreier seg om rullerende øyehospitaler. Behandlingen er gratis, og prosjektet er finansiert av «Better Life». Bare i april 2015 ble 180 pasienter operert på 12 dager! Dr. Heger ga også opplæring til lokalt helsepersonell som lærte å utføre operasjonen selv og kunne fortsette virksomheten også etter at hun var reist hjem. Prosjektet har en stor betydning da katarakt-rammede får synet tilbake og ikke lenger trenger støtte og bistand fra familiens unge som ofte må slutte på skolen for å ta seg av blinde foreldre og besteforeldre. Etter operasjonen bør pasientene bruke solbriller for å beskytte øynene noen dager. Det er derfor et stort behov for solbriller til befolkningen. Heger oppfordrer derfor til innsamling av solbriller (gjerne gamle og brukte) til formålet, og disse sendes til Burkina Faso.

Gro Flaten

Velkommen til seminar onsdag 9.mars 2016 kl 18.30

$
0
0

i auditoriet på Kinnarps. Dørene åpnes kl.18. Kinnarps ligger langs Griniveien, 1 km vest for Røakrysset
Adresse: Grinidammen 4

Tema: Kvinnehjertet

Professor Inger Njølstad, er spesialist og i en særklasse når det gjelder kunnskap om kvinnehjertet. Hun vil snakke om flere områder innen kvinners hjertelidelser. Et interessant tema er om kvinner som deltagere i forskningstudier. Funn viser at begge kjønn ofte er inkludert i studier /publikasjoner,men at det er altfor liten vekt på kjønnsperspektivet,ofte er det helt fraværende

Pause

Flere bankende kvinnehjerter
Fysioterapeut og Høgskolelektor Kari Bruusgaard holder på med et forskningsprosjekt sammen med sin kollega Elisabet Hellem. Prosjektet omhandler kvinners positive opplevelser av trening og aktivitet,under og etter en hjerterehabillitering.

Hjerneslag – når tid gjelder må diagnose og behandling startes ute hos pasienten. Innlegg ved Maren Ranhoff Hov, lege og stipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og ved Nevrologisk avdeling ved Rikshospitalet, OUS.

For påmelding:

Send e-post med fullt navn til 1.6millionerklubben@gmail.com
vennligst klikk på linken ved påmelding Pris kr 200,- for medlemmer og kr.300,- for ikke medlemmer.
Vennligst betal inn på forhånd til vår konto 60390662109. Det er anledning til å betale kontant eller med kort ved inngangen.
Du kan også melde deg inn når du kommer. Årsavgiften er kr.300,-
HJERTELIG VELKOMMEN

For kvinners helse 1.6 Norge arrangerte 28.10.15 nok et vellykket seminar i Trondheim

$
0
0

Text: Elin Schive

Lokalavdelingen i Trondheim gjennomførte nok et vellykket seminar på Øya helsehus 28.10.15. Et nyopprettet lokalt styre var på plass, og lederen for lokalstyret, Elin Schive, ønsket velkommen. Videre ga styreleder For Kvinners helse, Solveig Melbye en god orientering om organisasjonen, dens formål og visjon.

Bildet over viser lokalstyret i Trondheim: Mette Haase Moen, Eva Skjærvold, Janecke Koren, Elin Schive, Solveig Melbye (leder For kvinners helse) Boel Helgesen og Lillian Geving.

Bildet over viser lokalstyret i Trondheim: Mette Haase Moen, Eva Skjærvold, Janecke Koren, Elin Schive, Solveig Melbye (leder For kvinners helse) Boel Helgesen og Lillian Geving.

Kveldens seminar besto av tre forelesere:

  • Førsteamanuensis og overlege ved St. Olavs Hospital, Brita Pukstad, foreleste om ”Kvinnehuden forteller sin egen historie ved å eldes.”
  • Professor og gynekolog, NTNU Trondheim, Elisabeth Darj fortalte om sitt arbeid med Kvinnehelse i u-land.
  • Designer Lise Skjåk Bræk avsluttet kveldens seminar med foredraget “Klær som språk”.

Kvinnehuden forteller sin egen historie ved å eldes

Brita Pukstad, Lise Skjåk Brek og Elisabeth Darj

Brita Pukstad, Lise Skjåk Brek og Elisabeth Darj

Dr. Brita Pukstad holdt et engasjerende foredrag og tok oss med på en reise i hudens mange oppgaver og funksjoner. Vi lærte om hudsykdommer i ulike aldersgrupper, hva kjennetegner en aldrende hud, og hva har dokumentert effekt mot rynker. Svar på dette spørsmålet var å avstå fra røyking, bruke solbeskyttelse og topikale midler (salver/kremer). Årsaker til tørr hud kan være genetiske faktorer, hormonelle årsaker, hudsykdommer, samt overdreven vasking. Andre årsaker kan være endringer i temperatur og luftfuktighet, årstid, strålebehandling, medikamenter m.m. Hvordan beskytte huden? Til det var svaret å bruke fuktighetsbevarende midler, hvor hovedelementene var:

  • Emollienter- mykgjør og tilfører lipider
  • Humectanter – binder vann
  • Okklusiva – fysisk barriere, hindrer vanntap
  • + evt. reparerende ingredienser, f.eks. Niacinamide, vitB3

For mer info: http://www.cosmeticsandtoiletries.com/research/chemistry/57787362.html

Hva med kosmetikk versus legemiddel?

  • Legemiddel har vitenskapelig og dokumentert egenskap med hensyn til effekt og bivirkninger. Det stilles strenge kvalitetskrav og er underlagt farmasøytisk kontroll og Legemiddelloven.
  • Kosmetikk har mindre omfattende krav til fremstillingsprosess og produksjonskvalitet, og det er ikke krav til dokumentasjon av virkninger eller bivirkninger.
  • Cosmeceuticals er kosmetikk med legemiddellignende effekt og er basert på forskning av ulik pålitelighet (Eksempel: Tretinoin krem vs Retinol krem).

Har mat noen innvirkning på huden?

Det finnes forskning på områdene, men det knytter seg mye usikkerhet rundt effekten.

  • Høy glykemisk indeks → AGE
  • Antioksidanter og vitaminer
  • Flavonoider (Grønn te? Sjokolade? Rødvin?)

Noen utvalgte vitaminer som har innvirkning på huden er:

  • Vitamin A
    – For mye vitamin A kan utkonkurrere vitamin D
  • Vitamin B
    – UVB reduserer folat i hud, og det er behov for supplement hos enkelte.
  • Vitamin C
    – Mangel gir skjørbuk
    – Tilskudd til hud for å hindre rynker?
  • Vitamin D
    – Solarium anbefales ikke. Vanskelig å dosere trygg og «riktig» mengde UVB.
    – Tilskudd om man ikke spiser nok fet fisk.
Dr. Pukstad

Dr. Pukstad

Konklusjon

  • Den gyldne middelvei
  • Ikke røyke
  • Trene
  • Balansert kosthold med nok frukt og grønnsaker
  • Mindre kjøtt
  • Fornuftlige solvaner
  • Kose seg med noe godt i helgen med gode venner!

Dr. Pukstad avsluttet sitt foredrag med å sitere den kjente allmennlegen Per Fugelli:

  • Jeg tror vi gjør noe ufattelig dumt hvis jakten på det beste blir vår målestokk
  • Vær den beste versjonen av deg selv!

I sitt foredrag fortalte Pukstad om en krem som kunne behandle rødme ved hudsykdommen rosacea. Hun ga oss følgende lenke til kremen:

http://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pilmirvaso-galderma 588379

Hudavdelingen, St. Olavs Hospital: http:/www.stolav.no/no/Om-oss/Avdelinger/Hudavdelingen/86961

 

Kvinnehelse i u-land

Dr. Elisabeth Darj

Dr. Elisabeth Darj

Dr. Elisabeth Darj er NTNU sin første professor i global helse, og hun ga et engasjerende foredrag om kvinnehelsen i verden. Hun har hatt mange opphold i Øst-Afrika, og har vært engasjert i tema om svangerskap, barsel og dødelighet, oppfølging etter fødsel og abortproblematikk. Hun har også vært involvert i et prosjekt knyttet til vold mot kvinner i Nepal og Sri Lanka. Hun viste en oversikt over faktorer som påvirker helse, og at det først og fremst dreier seg om politikk. Det er spørsmål om kunnskap, sosiale ulikheter, økonomi, vold, helsetjenester, teknologi, klima, miljø, smittsomme sykdommer, livsstilsykdommer og lederskap. Det er store forskjeller mellom land, og det er store forskjeller i de enkelte land. Når det gjelder kvinnehelse, er de største utfordringene kjønnslemlestelse, tenåringsekteskap, mangel på prevensjonsmidler, risikable aborter, mødre – og barnedødelighet, infeksjoner, STI/HIV, vold, kreft, hjerte/karsykdommer, kols, fedme, diabetes og osteoporose. Vi må likevel se det positive i utviklingen – tross alt er det en mye bedre situasjon for kvinner i verden i dag enn tidligere. Mødre- og barnedødeligheten har gått ned, og årsaken til det er hovedsakelig at tilgangen til jordmødre er blitt bedre. Fattigdom minsker, og flere kvinner kommer inn i politikken. For å redusere mødredødeligheten er det nødvendig med politisk bevissthet – man må satse på økt kunnskap i samfunnet, i kirker og skoler. Det er viktig å gi begavede, unge mennesker muligheter til utdanning innen helsefag. ”Education is the most powerful weapon to change the world.” (Nelson Mandela) Bedre økonomi fører til bedre helse.

Men fortsatt dør 800 kvinner hver dag i forbindelse med fødsel, og 800 barn dør hver time. 99 % av disse dødsfallene skjer i lavinntektsland. Ser vi på årsakene til mødredød, er det blødninger, infeksjoner, høyt blodtrykk, usikre aborter og langsomme fødsler som er hovedårsakene.”Women are not dying because of diseases we cannot treat. They are dying because the society has yet to decide that their lives are worth saving.” ( M. Fatalla )

Hvordan skal en så få redusert dødeligheten blant mødre? Svaret ligger i forbedring av svangerskapsomsorgen. Man må utdanne flere jordmødre. Man må utvide jordmorens oppgaver (”task shifting”). Man må ha omsorg for de nyfødte 24 timer i døgnet. Man må gi mulighet til keisersnitt.

Det finnes mange organisasjoner som er engasjert i global helse. Vi har de internasjonale organisasjoner som for eksempel UN, WHO, World Bank. Nasjonalt har vi Norges forskningsråd, Redd barna og Røde Kors. I tillegg har vi en rekke private bedrifter.

Dr. Darj ga til slutt en viktig påminnelse:

For å lykkes er det viktig å gå ut fra landets behov, og vi må samarbeide og koordinere.

 

Lise Skjåk Brek

Lise Skjåk Brek

Klær som språk

Avslutningsvis fortalte tekstilkunstner Lise Skjåk Brek om sin ferd mot anerkjennelse for å kunne leve av sin kunst, og hvordan hun fikk i oppdrag å lage uniformer for blant annet Porsen Norge.

 

I pausen ble det servert frukt og vann, og også denne gangen fikk vi både blomster, frukt og mineralvann i gave fra Bunnpris AS.

 

 


Vellykket seminar i Arendal 18.02.16

$
0
0

Vår nystartede lokalavdeling i Arendal av For kvinners helse 1.6Norge arrangerte 18.februar et vellykket seminar med meget engasjerte foredragsholdere og et spørrelystent publikum. I alt 40 personer var til stede på seminaret, og det er tydelig at kvinnehelse er et populært tema.

Foredragsholdere var lege Astrid Helene Liavaag og lege Jaenne- Mette Goderstad, begge ansatt ved Gyn-/Føde-avdelingen på Sørlandets sykehus Arendal.

Tema for seminaret var følgende:

  • Hva er så spesielt med damer? Nyttig å vite om underlivet. Råd fra gynekologen
  • Den fine overgangsalderen
  • Kreft i underlivet. Hvordan unngå, oppdage og leve med?

Sidsel Schwabe-Hansen ønsket velkommen til seminaret og introduserte foredragsholderne.

 

Jeanne-Mette Goderstad, gynekolog og forsker ved Sørlandets sykehus Arendal

Jeanne-Mette Goderstad var kveldens første foredragsholder. Livmoren, et viktig organ i kvinnens kropp, er på størrelse med en pære og kan være årsak til både lykke og problemer. Fordelen med livmoren er at når den har gjort jobben sin, kan den enkelt fjernes hvis den gir problemer for kvinnen. Dr. Goderstad understreket at det er best for mor og barn at det fødes normalt, men da under forutsetning at skader som opptrer, kan repareres. Goderstad kunne også opplyse at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning, har større risiko for hjerte-/karsykdommer. Inkontinens er et ikke uvanlig problem hos kvinner. Den vanligste formen er stress-inkontinens og deretter følger urge-inkontinens. Begge problem kan forebygges / leges ved trening eller kirurgi. Det er viktig å knipe for å trene opp bekkenmuskulaturen. Det er ingen grunn til at kvinner skal leve med plager, i følge gynekologen.

Ved en gynekologisk undersøkelse må legen både se og kjenne. Det er veldig viktig at det tas celleprøver hvert tredje år. De fleste underlivsplager kan man enkelt gjøre noe med, og det er alltid viktig at man kommer tidlig til behandling.

Dr. Goderstad understreket at vi må bli flinke til å stille krav til fastlegen. Når vi har vært til konsultasjon, skal vi vite hva som er diagnosen og hva som er planen fremover. Dette skal man ikke gi seg på, det er fullt mulig å bytte fastlege.

Når starter overgangsalderen, og når slutter den? Er den bra eller dårlig? Overgangsalderen er knyttet til livmoren. Puberteten er inngangen til perioden hvor man føder barn, og overgangsalderen er slutten på denne perioden. Overgangsalderen inntreffer ofte mens kvinner står på toppen av sin karriere. Dette er en viktig tid i vårt liv, og det er ingen grunn til at vi skal slite med søvnplager og hetetokter. Overgangsalderen varer i ca. 7 år, og den starter gjennomsnittlig ved alder 53 år. Hormonproduksjonen går ned, og hvis dette gir problemer, kan tilførsel av hormoner være en løsning. Mulighetene er mange – man kan ta piller, bruke plaster, sette inn hormonspiral eller smøre krem i skjeden. Men hormoner er ikke som tran – ved bruk av hormoner går risikoen for noen plager opp, andre ned. Før man gir hormoner til en kvinne som har hatt hjerteinfarkt eller er operert for brystkreft, bør det gjøres en risikovurdering. Ved fjerning av eggstokkene i tidlig alder(35/40 år) skal man stå på østrogen i15 år, selv om man har risiko for hjerteinfarkt eller brystkreft.

 

Astrid Liavaag, gynekolog og forsker ved Sørlandets sykehus Arendal

Astrid Liavaag

Astrid Liavaag

Astrid Liavaag hadde særlig fokus på kreft i underlivet i sitt foredrag. Kreft i livmorhalsen, eggstokkene og egglederne er hyppigst. Det kan være vanskelig å finne symptomer, men vedvarende ubehag skal alltid undersøkes.

Det er satt i gang et stort og landsomfattende screeningprogram for å oppdage kreft i livmorhalsen. 95% av kvinner i 30-årene har HPV-viruset. HPV-vaksinen har gitt gode resultater, og dr. Liavaag anbefalte vaksinen til både unge kvinner og menn. Etter at Norge startet med screening, har forekomsten av livmorhalskreft gått kraftig ned. Finland og Sverige ligger fremdeles foran oss. I Afrika og deler av Sør-Amerika er det riktig ille, så informasjon og vaksine er spesielt viktig der.

Livmorhalskreft har en topp hos kvinner i 45-50 årsalderen. 50 % av kvinnene som får livmorhalskreft, har ikke latt seg teste. Antall partnere, tidlig sex-debut, røyking, nedsatt immunforsvar og arv er risikofaktorer. Screening er hovedtiltaket, og alle bør testes hvert tredje år. Etter fylte 70 år er risikoen liten. I Norge har vi 239 forekomster pr. år, og 81 dødsfall. Det er alltid avgjørende å komme tidlig til behandling. Blødning, utflod, smerter i underlivet bør sjekkes og behandles.

Livmorkreft er den snilleste underlivskreften, og det er 500 nye tilfeller hvert år. Denne krefttypen opptrer som oftest etter overgangsalder. En blødning kan være et signal, og er ofte det som redder oss. Blødninger etter overgangsalder skal alltid sjekkes med en gang. Risikofaktorer er arv, alder, få barnefødsler, overvekt, diabetes og sen overgangsalder. Livmorkreft sprer seg sjelden, og det skjer sakte, men tidlig behandling er avgjørende også her. Avgjørende for å bli frisk er type kreft, dybdevekst og stadium. Behandling er fjerning av livmoren, stråling, cellegift og hormonbehandling.

Nye behandlingsmetoder er individuelt tilpasset og sikter seg inn på kreften lokalt, ikke hele kroppen. Både cellegiften og strålingen er mer treffsikre enn tidligere.

Eggstokkreft er vanskeligst å oppdage med rutinemessige undersøkelser og på et tidlig stadium, da det ikke er spesielle symptomer. I Norge har vi 450 tilfeller pr. år og 330 dødsfall. I 90 % av tilfellene er årsaken til kreften ukjent, og 2/3 av pasientene har spredning når sykdommen oppdages. Symptomer kan være magesmerter (6 %), trykksmerter (2,3 %) og oppblåsthet (30 %). Ofte finner man små cyster på eggstokkene, men dette er som oftest helt ufarlig. Eggstokkreft er den gynekologiske krefttypen de fleste dør av.

Det er gjort tidligere funn av genfeil (BRCA1og BRCA2) hos fire kvinner fra Setesdal som overlevde svartedauden. Kvinner med denne type genfeil skal ha medisinsk oppfølging, med BRCA1 har man 50-80 % større sjanse for eggstokkreft. For å minske risikoen for denne type kreft anbefales å fjerne eggstokker, eggledere og bryst ved 35-40 årsalder, etter at man har fått ønskede barn. (RRSO-metode=risikoreduserende salpingo-ooforektomi). Hvis man fjerner eggstokker, eggledere og livmor, går kroppen rett i overgangsalder. Da dette er et totalt sjokk for kroppen, må tilstanden behandles og tas på alvor. Yngre pasienter har ofte genfeil.

Ved påvist eggstokkreft er operasjon absolutt nødvendig, men også stråling og cellegift etter operasjonen. Når eggstokkene fjernes, må man tilføre hormoner (østrogen). Man måler nivået før og etter operasjonen og kan skreddersy behandlingen.

Begrepet ”female castration” er blitt innført og betyr fjerning av en eller begge ovarier (ovariectomy). Dette er et drastisk begrep og førte til at det ble lettere å få tilført forskningsmidler.

Dr. Liavaag understreket at behandling av eggstokkreft handler om å leve, ikke bare overleve.

Det ble henvist til to nyttige nettsteder: Kreftflex.no og Gynkreftforeningen.no

Begge foredragsholderne fikk stor applaus fra et lydhørt publikum. Helen Loennechen overrakte blomster og takket for fantastiske foredrag og mange spørsmål fra salen. Anne Marie Stub orienterte kort om lokalavdelingen, luftet tema for de neste møtene og ba om forslag til hva man ønsket av tema. Neste møte blir enten 21.4 eller 26.4.16. Psykisk helse, migrene, stress, mosjon, søvnproblemer er noen alternativer. Fra salen kom det også forslag om å belyse tema Healthy Life Expectancy (HALE), en rapport fra WHO. Det var også stor interesse for et møte 23. eller 25. mai om prostatakreft med foredragsholdere fra Finland. Menn blir også invitert til dette møtet.

Publikum ble også oppfordret til å melde seg som frivillige til Arendalsuka.

Engagert og spørrelystent publikum

Engagert og spørrelystent publikum

Referenter: Kari Laurendz og Anne Marie Stub

Bilder fra festaften med prinsesse Märtha Louise

Velkommen til avdeling Trondheims seminar Tirsdag 12. april kl. 19.00

$
0
0

Øya HelsehusVi møtes i auditoriet, Øya Helsehus,
Maurits Hansens gate 2
Dørene åpnes kl.18.30 for registrering og hyggelig prat

Tema: Kvinnehjertet

Arvelig kolesterol og tidlig hjertesykdom

Elisabeth Kleivhaug Vesterbekkmo er spesialist i indremedisin. Hun er lege ved Kompetansesenteret og Klinikk for hjertemedisin.

Pause

Trening som forebygging og behandling ved hjertesykdom

Inger-Lise Aamot er postdoctor for NTNU, og fysioterapeut og koordinator ved Kompetansetansesenteret trening som medisin. Hun har tatt doktorgrad i Trening etter hjertelidelser.

 

Det vil bli anledning til å stille spørsmål etter foredragene.

Alle foredragsholdere bidrar gratis og overskuddet av billettsalget går uavkortet til forskning på kvinnehelse.

Medlemspris: Kr.150 (kr.250 for ikke-medlemmer) betales kontant ved inngangen. Det er også mulig å melde seg inn som medlem ved ankomst, kr. 300,- pr. år.

Neste seminar blir allerede 25. mai. Sett av kvelden og få med dere foredraget ”Prostatacancer, et kvinnespørsmål.” Nærmere info kommer.

Vennlig hilsen
avdeling Trondheim ved  Kontaktkvinne Elin Schive.

Velkommen til seminar i Oslo Tirsdag 24. mai kl. 18.30

$
0
0

I auditoriet på Kinnarps, Grinidammen 4, 1 km vest for Røa krysset langs Griniveien
Dørene åpnes kl. 18.00

Tom Wiklund, Docrates

Tom Wiklund, Docrates

Prostatakreft – et kvinnespørsmål?

Behøver vi som kvinner virkelig ta en ansvarsrolle når det gjelder mannens prostatakreft?

Tom Wiklund, ledende overlege ved Docrates Cancersjukhus, Helsinki, som er det eneste private kreftsykehus i Norden, vil snakke om emnet.

 

Pause med frukt og vann

 

Elin Fjerstad, Diakonhjemmet

Elin Fjerstad, Diakonhjemmet

Energityvene – om utmattelse i sykdom og hverdag

Elin Fjerstad psykologspesialist, fra Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken på Diakonhjemmet Sykehus, og forfatter av boken med samme tittel.

Elin presenterer nyttige tiltak for deg som har problemer med vedvarende utmattelse.

 

 

Ann Elin Schussel

Ann Elin Schussel

Hva vil du? – kanskje det viktigste og vanskeligste spørsmålet vi kan stille oss.

Et innlegg av den  anerkjente coach, Ann-Elin Schussel, og forfatter av boken med samme tittel. Du får konkrete innspill til å besvare spørsmålet.

Det blir anledning til å kjøpe bøkene etter foredragene

 

Pris kr. 200,- for medlemmer og kr. 300,- for ikke medlemmer. Vennligst betal inn på forhånd til vår konto 6039 06 62109. Det er også anledning til å betale kontant eller med kort ved inngangen.  Du kan også melde deg inn når du kommer. Årsavgiften er kr.300,-

Påmelding til 1.6millionerklubben@gmail.com
vennligst klikk på linken ved påmelding

HJERTELIG  VELKOMMEN

Velkommen til avdeling Trondheims seminar Onsdag 25. mai kl. 19.00

$
0
0

Vi møtes i auditoriet, Øya Helsehus, Maurits Hansens gate 2.
Dørene åpnes kl.18.30 for registrering og hyggelig prat.

Kveldens tema:

Tom Wiklund, Docrates

Tom Wiklund, Docrates

Prostatacancer- et kvinnespørsmål

Tom Wiklund er ledende overlege ved Docrates Cancersjukhus i Helsingfors, Finland. I sitt foredrag snakker han om hvordan en kjenner igjen symptom, når mannen bør søke lege, hvordan man diagnostiserer prostatacancer og hvordan det behandles. Dette tema har vært populært i Sverige da vi kvinner ofte ikke vet så mye om prostataproblem, men at det gjerne er vi som får mannen til å oppsøke lege.

Forebygging og behandling av urininkontinens

Signe Nilsen Stafne er postdoctor ved NTNU, institutt for samfunnsmedisin. Hun er fysioterapeut ved St. Olavs Hospital. Hun tok doktorgrad på trening i svangerskap, og jobber nå hovedsakelig med bekkenbunnslidelser både ved forskning og klinikk. I kveldens foredrag vil hun legge vekt på betydningen av trening for å unngå bekkenbunnsproblemer, og hvilken behandling som tilbys dersom plager oppstår.

Pause med servering av frukt og drikke

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Grethe Borchgrevink

Hva forskjellige typer sko betyr for føttene

Grethe Borchgrevink er ortoped og dr. med. ved St. Olavs Hospital. Hun har studert føttene til 197 kvinner for å bekrefte at høyhælte sko gir deformerte føtter. Hun fikk et helt annet resultat enn ventet. Vi får høre henne fortelle hva resultatet av hennes prosjekt ble.

 

Alle foredragsholdere bidrar gratis og overskuddet av billettsalget går uavkortet til forskning på kvinnehelse.

Medlemspris: Kr.150 (kr.250 for ikke-medlemmer) betales kontant ved inngangen. Det er også mulig å melde seg inn som medlem ved ankomst, kr. 300,- pr. år.

Påmelding så snart som mulig til: elin.schive@gmail.com

HJERTELIG VELKOMMEN

Velkommen til seminar i Arendal Mandag 23. mai kl. 18.30

$
0
0

Vi møtes i auditoriet, Arendal sykehus.

Tom Wiklund, Docrates

Tom Wiklund, Docrates

Prostatacancer – en kvinnofråga?

Behøver vi som kvinner virkelig ta en ansvarsrolle når det gjelder mannens prostatakreft?

Tom Wiklund, ledende overlege ved Docrates Cancersjukhus, Helsinki, som er det eneste private kreftsykehus i Norden, vil snakke om emnet.

 

Pause med frukt og vann

 

Harald Reiso

Harald Reiso

Flåttsenteret og flåttbårne sykdommer

Harald Reiso, Dr.Med. spesialist i allmennmedisin ved NKFS – Nasjonal Kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer/Flåttsenteret, Sørlandet Sykehus Arendal, snakker om temaet.

 

På dette møte oppfordrer vi også menn til å delta, ta med venner og bekjente, spre invitasjonen.

Vi åpner dørene for registrering og prat kl. 18.00. Vi holder på til ca. Kl. 21.00.

Inngangspenger er kr 100 for medlemmer og 150 for ikke- medlemmer. Det er mulig å tegne medlemskap på møtet.  Pengene går i sin helhet til forskning på kvinnehelse.

Påmelding til: annemariestub@icloud.com

Hjertelig velkommen!

Vennlig hilsen Arbeidsgruppen
Avd. Arendal

Innkalling til Ordinær Generalforsamling

$
0
0

Sted: i Kolibri Kapital sine lokaler, Meltzersgt. 4 (ikke langt fra Slottsparken)
Tid: Onsdag 25. Mai 2016 kl. 17.00

Saker

  1. Valg av møteleder
  2. Valg av medlem til å underskrive protokoll sammen med møteleder
  3. Fastsettelse av kontingent
  4. Årsberetning (vedlegg)
  5. Årsregnskap (vedlegg)
  6. Budsjett
  7. Orientering fra styret, status, utvikling og fremdrift, økonomi, sponsorer  m.m.
  8. Valg av styre
  9. Innmeldte saker fra medlemmene. Meldes skriftlig innen en uke i forkant, dvs. 18. Mai 2016
  10. Eventuelt

Oslo, 27.04. 2016
1.6 Millionerklubben
v/ Solveig Melbye
Styreleder / President

 

Last ned Fullmakt (PDF)


Årsberetning For For Kvinners Helse 1,6 Norge 2015

$
0
0

Styret

Styrets leder: Solveig Melbye

Styremedlemmer:

  • Gerd Kjos
  • Inger Elisabeth Prebensen
  • Tonje Haalien
  • Mona Hartmann
  • Randi Huth Rogne
  • Grete Corwin
  • Alexandra Charles
  • vara/ Harriet Gillberg

Foretningsførsel og Revisjon

Foreningen er en ideell organisasjon, og er registrert  i Enhetsregisteret i Brønnøysund 23.6.2010 med organisasjonsnr. 995 660 792.

Foreningen disponerer eget kontor på CCVEST Shoppingsenter, Lilleakerveien 16 C, 0283, Oslo.
Kontoret er sponset av Mustad Eiendom.

Alle styremedlemmer arbeider på frivillig basis, uten lønn.

Regnskapsførsel er foretatt av Gunhild Kolstad.

Revisjon er foretatt av autorisert regnskapsfører Anne Marie Brænd.

Valgkommiteen

Valgkommiteen har bestått av

  • Eli Stockfleth og
  • Anne Marie Stub

Aktiviteter

Seminarer

For Kvinners Helse 1.6  Norge,  har avholdt totalt 9 Seminarer i 2015, disse er fordelt på: Oslo, Trondheim og Arendal.

Oslo:

28.01.2015  Tema: Kvinner og Alkohol

Lege, Mette Horgen. Hun er også medlem av vårt Helsefaglige Råd. Alkoholens innvirkning  på kroppen ut fra et rent medisinsk synspunkt.
Professor Fanny Duckert v/ Psykologisk Institutt, UiO Oslo.
Alkohol og livsstil.

03.03.2015  Tema: Kvinnehjertet – Hjerteflimmer

Lege og Postdoktorstipendiat v/ Divisjon for epidemiologi, Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Inger Ariansen.
«Kjønnsforskjeller ved hjerteflimmer»
Mona Hartmann deler sine opplevelser og erfaringer med hjerteflimmer.
Overlege PhD v/ hjerteavdelingen Ahus, Tonje Amb Aksnes;
«Høyt blodtrykk og hjertesykdom»

27.05.2015  Tema: Psykisk Helse

Psykiater, Forfatter, Formidler  Anne Kristine Bergem
«Lev for harde livet»
Overrekkelse av Penge-gave til Professor Anne-Lise Børresen-Dale og cand.mad. Kristin Valborg Reinertsen v/ Institutt for klinisk medisin, kreft-og kirurgiklinikken.
Mental trener, forfatter, mellomfag psykologi  Cecilie Ystenes.
«Mental styrketrening»

25.08.2015  Tema: Osteoporose / Benskjørhet

Diagnostikk og Behandling v/Prof. Dr. med. Overlege v/ avd. for endokrinologi v/ St. Olavs Hospital i Trondheim og medlem av vårt Medisinske Fagråd, Unni Syvertsen
«Vitamin K2 – For god benhelse og elastiske blodårer»
Mona Møller, PhD, daglig leder av Axial Vita og Forskningssjef i Kappa Bioscience
«For Kvinners Helse 1.6 Norge» v/ president Solveig Melbye.

07.10.2015  Tema: Yoga

«Velkommen hjem – med et liv i balanse»
v/ Anne Siri Langelandsvik

25.11.2015  Bristol-seminar

Trondheim:

27.04.2015

« Alzheimers sykdom « v/ overlege dr. med. Signe Bonde Sando, nevrologisk avd. v/ St. Olavs Hospital, Trondheim.
« Regjeringens Likestillingspolitikk « v/ Julie Brodkorb, statssekretær v/ Statsministerens kontor.
« Østrogenbehandlingen som forsvant» v/ Professor, emeratus og gynekolog Mette Haase Moen, NTNU Trondheim. Også medlem av 1.6 sitt Medisinske Fagråd.

28.10.2015

« Kvinnehuden forteller sin egen historie ved å endres og eldes» v/ førsteamuensis og overlege Brita Pukstad, St. Olavs Hospital, Trondheim.
«Kvinnehelse i U-land» v/ Professor og Gynekolog Elisabeth Darj, NTNU Trondheim
«Klær som språk» v/ designer Lise Sjåk Bræk

Arendal:

08.10.2015  Tema: Hjerteinfarkt & Hjertesvikt – Diagnostikk og behandling

Benthe Sjølie, overlege, PhD, og Daniela Melichova, konstituert overlege og PhD kandidat
Helle Ibsen
som selv opplevde å få hjerteinfarkt under forestillingen «Et Juleeventyr» forteller om sin opplevelse.
«For Kvinners Helse 1.6 Norge», Solveig Melbye, president, gir en orientering om organisasjonens arbeid.

 

Møter

Vi skiller mellom arbeidsmøter og styremøter. I styremøtene er våre svenske styremedlemmer deltakende, i arbeidmøtene arbeider de valgte norske styrerepresentantene,

Internasjonale møter

05.–06. Juni    Internasjonalt network, Stockholm Solveig Melbye representerte Norge

Styremøter

28.04.15   Generalforsamling + styremøte
28.10.15   Styremøte

Arbeidsmøter: 8 møter

26.01.2015
02.03.2015
13.04.2015
21.05 2015
03.06 2015
02.09.2015
05.10.2015
16.11.2015

Lokale Avdelinger

Etablerte: Arendal & Trondheim
I prosess: Fredrikstad

Andre forskjellige møter

Diverse møter i forhold til bl.a.:

  • Markedsføringstiltak – Web
  • Redaksjons-Arbeid
  • Medisinsk Fagråd
  • Arendalsuka / Debatten
  • Sponsorvirksomhet / Samarbeidspartnere
  • Strategi

Markedsføringstiltak

Juni – 2015    opptrykk av nye /flere brosjyrer
Juni – 2015    Ny ROLL – UP
Juni –2015     Nye FLAYERE til bruk for «Debattmøte i Arendal»

Foredrag – Events

19.05.15  Solveig holder foredrag i «Inner Wheel», Oslo.
05.06.15  Solveig holder foredrag i  «Tvedestrand  Rotary»
29.08.15  Gerd holder Åpningstalen på Kjerringtorget, Nesbyen

Deltagelse i media

08.03.15  Mediaplanet
Solveig Melbye, Lederen m/ Tittel: «Det er farligere å være kvinne enn du tror»

Hjemmet
Intervju med styremedlem Gerd Kjos

13.08.15  Tvdestrandsposten
i anledning Arendalsuka. «Kvinnehelse i fokus»

21.08.15  Agderposten
Ukens Navn; «Sjef For Kvinneklubb»  Solveig Melbye.

                                  

Handlingsplan 2016

  • Videreutvikle organisasjonen ved hjelp av strategiske mål.
  • Tydelig-gjøre vår Identitet.
  • Videreutvikle vår WEB-side,
    Utvikle system / database for registrering og oppfølging for/av medlemmer.
  • Videreutvikle vårt gode samarbeid med vårt Medisinske Fagråd.
  • Oppfølging og utvidelse av Ambassadørgruppen.
  • Holde gode seminarer.
  • Fortsette med å kontakte/ rekruttere lokale representanter for 1.6 millionerklubben rundt om i   landet. Etablere flere Lokalavdelinger.
  • Intensivere arbeidet innen Samarbeidsavtaler / sponsorarbeid
  • Arbeide for å øke medlemstallet
  • Fremme vårt internasjonale budskap

 

Gjennom denne årsberetningen, ønsker styret å rette en stor, stor takk til alle som har støttet oss, arbeidet for/med  oss , stimulert oss og gjort det mulig å bringe vår unge organisasjon fremover i retning vårt overordnede mål:

For Kvinners Helse, 1,6 Norge

Vi ønsker også å takke alle våre samarbeidspartnere gjennom 2015,

Mustad Eiendom som låner oss kontor og lagerplass, Isbre som serverer oss vann på alle seminarer, Photocure og Mehfel.  I særdeleshet,  takker vi flyselskapet Norwegian som lar oss ha gratis lokale for alle våre seminarer. Kinnarps fortjener også en stor takk for at vi har fått låne deres flotte Auditorium, også dette gratis, ved to anledninger.  TAKK!

Med vennlig  hilsen
styret i 1,6 Millionerklubben, Norge
Oslo,  02.05. 2015

Solveig Melbye
President

Gerd Helene Kjos
Visepresident
Inger E. Prebensen
Styremedlem
Mona Hartmann
Styremedlem
Grete Corwin
Styremedlem
Tonje Haalien
Styremedlem
Randi Huth Rogne
Styremedlem
Alexandra Charles
Styremedlem
Harriet Gillberg
Varamedlem

Birgit Skarstein ny ambassadør

$
0
0
Birgit Skarstein på IA-konferansen 2013 (Wikipedia)

Birgit Skarstein på IA-konferansen 2013 (Wikipedia)

Birgit Skarstein er roer og langrennspigger, og satser mot Paralympics i Rio. Hun er verdensmester i roing, og i verdenstoppen i langrennspigging. Hun har flere medaljer fra både VM og world cup de siste fire årene, samt sammenlagtsseiren i Norgescupen på ski.

Birgit har bakgrunn fra utdanning i statsvitenskap, og har vært involvert i ulike organisasjoner. Hun er også medlem av bioteknologirådet, som tar stilling til etiske og praktiske problemstillinger innenfor bioteknologi. Birgit er samfunnsengasjert, og har drevet frem flere prosjekter for å fremme inkludering og aktivitet i hverdagen. Sammen med Marit Bjørgen initierte hun kampanjen Trenilag, hvor de jobbet for å senke terskelen for hverdagsaktivitet, og fremme motivasjon for fysisk utfoldelse. Hun er nå en del av Helsedirektoratets kampanje Dine30, som har som formål å fremme hverdagsaktivitet.

Nå arbeides det hardt med oppkjøringen mot OL og Paralympics i Rio de Janeiro. Gjennom vinteren har landslaget ligget i hardtrening i Portugal, og der lagt grunnlaget for formen mot lekene i august og september. Gjennom årets løp frem til nå har Birgit vunnet alt, bortsett fra verdenscupfinalen. Nå gjenstår en leir i Milano, Italia, og Frankrike før avreise til Brasil i slutten av august 2016. Fire års arbeid oppsummeres i to løp, og avgjøres i en finale. Det blir en spennende sommer!

Våre ambassadører

Nå har også Else sagt ja til å være ambassadør

$
0
0

Else Kåss Furuseth fyller 36 år 18.juli, er kjent som standup-komiker , skuespiller, reporter og programleder. Og nå også som ambassadør for 1,6 Norge. Hun er kjent som programleder av Torsdag kveld fra Nydalen og for sin forestilling Kondolerer. Forestillingen har hatt stor suksess i flere år og handler om morens og brorens selvmord. Døden er det tristeste i verden, sier hun, men midt i det vanskelige er det lov å le og å føle glede. Else får publikum til å le så tårene trille, samtidig som hun formidler en tragisk historie.

I 2012 mottok Else, Wenche Foss’ Ærespris sammen med foreningen “Vi som har et barn for lite”.

Else vil bidra på et av seminarene våre til vinteren med tema “Psykisk helse”.

Arendalsuka 2016

$
0
0
camilla-stoltenberg
anne-kristine-bergem
jeanne-mettte-goderstad

Vi står på stand fra 15. til 20. August og informerer om vårt arbeid “For Kvinners Helse”

Her er programmet for Debattmøtet fredag 19.

Velkommen til debattmøte!

Kan kvinner med utfordringer i psykisk helse få bedre hjelp? Helsevesenet – en hjelp eller jungel?

Fredag 19. aug., kl. 9.30-11 på Madam Reiersen i Pollen, Arendal

Mestring og muligheter

med fokus på forekomst og forebygging Lege og forsker Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet.

Psykisk helse er folkehelse

Psykiater Anne Kristine Bergem, leder i Norsk psykiatrisk forening, fagrådgiver i Rådet for psykisk helse og fagrådgiver i BarnsBeste (nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende).

Tips for bedre kvinners helse

Gynekolog Jeanne Mette Goderstad, Klinikksjef ved Sørlandet sykehus Arendal, Kirurgisk avdeling.

Velkommen til en spennende debatt!
Arrangør: For kvinners Helse 1,6 Norge
1.6millionerklubben.no
Møt oss på Kanalplassen 52

Psykisk helse – temaet for Arendalsuka 2016

$
0
0

Vi i 1,6 Norge ønsket med Arendalsuka å utfordre helsefaglige og politiske miljøer på områder innen kvinnehelse som vi mener trenger spesiell fokus og debatt.

Her er et kort utdrag fra innledningen til Tonje Haalien fra 1,6 millionerklubben:

“Flere kvinner enn menn sliter i dag med psykisk helse. Flere kvinner enn menn blir i dag sykmeldt for dette. Psykisk uhelse er ikke bare noe som angår godt voksne kvinner, det er et voksende ungdomsproblem. Mestring og muligheter er budskapet til regjeringen,- som i 2014-15 ga ut Stortingsmelding nummer 19. Regjeringen vil utvikle en helsepolitikk som skaper muligheter for hver enkelt av oss til å ta ansvar for egen helse.

I virkelighetens verden er ansvarsrollen for en kvinne med psykiske utfordringer svært vanskelig. Psykisk helse er et stort og ullent begrep. Vi kan ta ansvar for et brukket ben, men hvordan tar jeg ansvar når jeg har sterk angst, eller er deprimert,- og langt nede? Og Hjelperollen er kanskje enda mer kompleks og krevende i forhold til psykiske utfordringer. Hvordan hjelpe en som ikke vil ha hjelp? Hvordan hjelpe de som vil ha hjelp inn i et Helsevesen for psykisk helse som knapt nok oppegående pårørende finner ut av?

Så vårt tema i dag er: Hvordan kan kvinner med psykiske utfordringer få bedre hjelp? Hvem har ansvar for hva i helsevesenet. Hva er arbeidsgivers og kvinnens eget ansvar? Og hvordan forebygge for– kort og langvarig sykemelding?”

Vi arrangerte i år også debatt. Denne gang mellom: lege og forsker Camilla Stoltenberg som er direktør for Folkehelseinstituttet, psykiater Anne Kristine Bergem som er leder i Norsk psykiatrisk forening og gynekolog Jeanne Mette Goderstad som er klinikksjef ved Sørlandet sykehus, Arendal.

Camilla Stoltenberg, Anne Kristine Bergem og Jeanne Mette Goderstad

Camilla Stoltenberg, Anne Kristine Bergem og Jeanne Mette Goderstad

Viewing all 251 articles
Browse latest View live