Quantcast
Channel: For kvinners helse
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

Seminar i Oslo – 4.september

$
0
0

Fra kl. 18.30 til kl. 21.00 – dørene åpnes kl. 18:00.
Sted: Norwegians lokaler, Oksenøyveien 3, Fornebu
Buss 31 stopper rett utenfor på stoppested Lilløyveien

 

Tema: Ikke bare en følelse- hvordan finne veien til lykke og deg selv

 

Maja-Lisa Løchen

Foredrag ved Aili Kristina Hannisdal ,  lege og forfatter

Hun vil snakke om følelser,lykke,nummenhet, vonde og gode følelser og om å våge å lytte til følelser som vi helst vil unngå.

Pause: Norwegian sponser oss med frukt og drikke​.

Flere foredragsholdere kommer

Påmelding


Pris kr 150 for medlemmer og kr 250 for ikke-medlemmer, som forhåndsbetales til vår konto 6039.06.62109. Du kan også betale med VIPPS til 509799. Merk betalingen «Seminar 5.september».

Send oss også en e-post til post@forkvinnershelse.no (klikk på linken) slik at vi kan få registrert din påmelding.

Er du ikke medlem av For Kvinners Helse – 1,6 Norge?

Meld deg inn i dag for kun 400,-. Det er ingen bindingstid, du kan melde deg ut når du vil.
Som medlem vil DU bidra til økt forskning på kvinnehelse. Medlemsavgiften er en viktig inntektskilde til våre forskningspriser.

The post Seminar i Oslo – 4.september appeared first on For kvinners helse.


Seminar i Bergen – 26.august

$
0
0

Fra kl. 18.30 til kl. 21.00 – dørene åpnes kl. 18:00.
Sted: Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i Telegrafen, Christies gate 3 A

 

Tema: Kvinnehelseutvalgets arbeid og resultater

Foredrag ved Christine Meyer, Bergens byrådsleder.

Rebekka Sperling Blakset

Pause: Advokatfirma  Simonsen Vogt og Wiig sponser frukt og drikke.

Foredrag om migrene og hodepine hos kvinner

ved Marte-Helene Bjørk , professor ved uib og leder i Bergen epilepsi forsknings gruppe .

Emily Burger

Der vil også bli et kulturelt kåseri

Påmelding


Pris kr 150 for medlemmer og kr 250 for ikke-medlemmer, som forhåndsbetales til vår konto 6039.06.62109. Du kan også betale med VIPPS til 509799. Merk betalingen «Seminar 26.august».

Send oss også en e-post til post@forkvinnershelse.no (klikk på linken) slik at vi kan få registrert din påmelding.

Er du ikke medlem av For Kvinners Helse – 1,6 Norge?

Meld deg inn i dag for kun 400,-. Det er ingen bindingstid, du kan melde deg ut når du vil.
Som medlem vil DU bidra til økt forskning på kvinnehelse. Medlemsavgiften er en viktig inntektskilde til våre forskningspriser.

The post Seminar i Bergen – 26.august appeared first on For kvinners helse.

Seminar i Trondheim: Inkontinens – lekkasjeproblemer hos kvinner

$
0
0

Trondheims-avdelingen inviterer til seminar om

 

Inkontinens – lekkasjeproblemer hos kvinner

Tid: Tirsdag 1.oktober 2024 –  kl. 18.30 – 21.00
Sted: auditoriet i Øya helsehus, Mauritz Hansens gate 2, Trondheim.

Dørene åpnes klokka 18.00 for registrering og hyggelig prat.
Forelesningene starter klokka 18.30.

Klikk her for å laste ned invitasjonen

 

Kveldens program:

‘Hjelp jeg lekker urin!’- Utredning og behandling

v/ overlege Ingrid Volløyhaug; Hun er spesialist i gynekologi og obstetrikk ved St. Olavs Hospital. Hun er professor II ved Fakultet for medisin og helsevitenskap. Hun har ph.d. i klinisk medisin.
Hun har hatt studieopphold i Australia, der hun har jobbet med ultralyd undersøkelse av bekkenbunnen.

Lekkasje fra tarmen: Utredning og behandling

v/ Astrid Rydning: Hun er pensjonert overlege fra kirurgisk avdeling St. Olavs Hospital og har jobbet med denne pasientgruppen i mange år.

Pause med servering av frukt og drikke.

Bekkenbunnstrening ved lekkasje

v/spesialfysioterapeut Signe Nilsen Stafne.
Hun er ansatt ved St.Olavs Hospital og har ph.d. om bekkenbunnstrening.

 

Vi avslutter kl. 21.00

Påmelding


Alle foredragsholdere bidrar gratis og overskuddet av billettsalget går uavkortet til forskning på kvinnehelse.

Inngangsbilletten, kr. 150,- (kr. 250- for ikke-medlemmer) betales ved inngangen, enten kontant eller med VIPPS.

Påmelding senest 25.september til janecke.larssen@gmail.com , eller SMS 90670198

Ta med familie, venner og bekjente!

 

Er du ikke medlem av For Kvinners Helse – 1,6 Norge? Meld deg inn i dag.

Medlemskapet koster 400,- pr år og du er med på å bidra til økt forskning på kvinnehelse.
Det er ingen bindingstid, du kan melde deg ut når du vil.

Klikk her for å bli medlem

 

HJERTELIG VELKOMMEN

 

Hilsen arbeidsgruppen avd. Trondheim

The post Seminar i Trondheim: Inkontinens – lekkasjeproblemer hos kvinner appeared first on For kvinners helse.

Vi feirer Mette Haase Moen – En pådriver innen kvinnehelse

$
0
0

Foto: Laura Stamer

Den 22. september fyller professor emerita ved NTNU og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Mette Haase Moen, 80 år. Hun er en nestor på sitt felt som ekspert innen endometriose og hormonforstyrrelser hos kvinner i alle aldre. Den 19. september skal hun feires med et eget faglig arrangement i Trondheim, der et livslangt virke for kvinnehelse belyses. 

«Hun er et viktig bidrag med sin uvurderlige ekspertise, personlige tilstedeværelse og engasjement i vårt arbeid med å støtte forskning på kvinnehelse», sier leder i For Kvinners Helse, Gerd H. Kjos.

 

Mette Haase Moen beskrives av studenter, pasienter og kolleger som «et unikum» innen endometriose og hormonforstyrrelser. Vi har tatt en prat med Mette inn i mellom foredrag på Hamar og nordisk ekspertmøte om hormoner i Stockholm.

Mette er født i Danmark og har sin legeutdanning fra København. Hun traff sin norske mann som studentvikar i Sverige hvor han hadde turnustjeneste. De arbeidet først med u-landsmedisin i Sør-Yemen før de bosatte seg i Norge, først i Oslo og siden i Trondheim. Mette har nå bodd og arbeidet i Norge i 53 år.

På Rikshospitalet ble hun interessert i endometriose og hormonforstyrrelser, tok doktorgraden på avhandling om endometriose, og dermed var det gjort. Hun ble en av Norges fremste eksperter og gjennom 40 år har hun behandlet og gitt råd til tusenvis av kvinner med denne så vanlige sykdommen, Hennes andre interesse er hormonforstyrrelser hos kvinner i alle aldre, ikke minst i overgangsalderen.

 

Yrkesstolthet
Vi måtte spørre Mette Haase Moen om hva hun er mest stolt av etter en lang karriere. «Jeg var den første i Norge som ble interessert i endometriose og startet forskning på området. Jeg er stolt av å ha opparbeidet meg ekspertise, og har hatt mulighet for å videreformidle kunnskap og erfaring til yngre kolleger

Mette Haase Moen har fulgt opp- og nedturer når det gjelder kvinnehelse, og spesielt, synet på hormonbehandling i overgangsalderen. «Jeg har vært kliniker hele karrieren, fordi jeg alltid har vært interessert i at arbeidet mitt skal komme pasientene til gode. Det har også vært givende å undervise medisinstudenter og være veileder for yngre kolleger».

 

Rammer 10 prosent
Det var lite kunnskap om endometriose på 80- og 90-tallet, og lite interesse. «Den gang trodde vi at endometriose rammet 3 % av alle kvinner, nå regner vi med at 10% har endometriose. Det kan være vanskelig å diagnostisere, men det rammer mange unge kvinner, som kan ha symptomer helt fra tenårene.

Det kan ta opp til 5-6 år før kvinnen får sin diagnose. «Man kan operere, men det kommer tilbake. Det kan også hjelpe med hormonbehandling. Det er heldigvis en del forskning på området, og kunnskapen øker».

Endometriose kan være arvelig. «Hvis mor har hatt endometriose er det 5 til 7 ganger større risiko for at datteren også får det», sier Haase Moen.

 

Sprer informasjon og kunnskap
Hun mener at man fortsatt lærer for lite om endometriose og om hormoner på medisinstudiet, og mange leger synes det er vanskelig. Derfor har hun i 15 år drevet en Facebook-side for gynekologer og allmennleger med nå 1800 følgere, der hun svarer på spørsmål og deler av sin kunnskap til kolleger, har faglige diskusjoner og gir medisinske råd. Ikke minst er hun fortsatt en attraktiv foredragsholder og blir ofte referert i media.

«Det er viktig å spre informasjon om endometriose, ikke bare til leger, men også til jenter, helsesøstre og annet helsepersonell. Hvis jenter får så sterke menstruasjonssmerter at det påvirker livskvaliteten, må det tas tak i det. Det kan være endometriose», sier Haase Moen. «Det føles meningsfullt å kunne bidra med kunnskap og hjelp til kolleger og pasienter».

Som gynekolog er Mette Haase Moen opptatt av det lave fødselstall, nå nede i 1,4 barn per kvinne. Årsaken kan være at kvinner venter for lenge med å prøve å bli gravide, til de har passert 30 år. Hvilke råd vil Mette Haase Moen gi til dagens unge kvinner? «Prøv å bli gravid i tide! Ikke vent for lenge. Alder er en viktig faktor, og gamle egg er vanskeligere å befrukte.», sier hun.

 

Én studie som stoppet alt
Overgangsalderen har vært en annen interesse hos Mette Haase Moen. I 2002 fikk en amerikansk studie, Womens’ Health Initiative (WHI), stor oppmerksomhet, spesielt at studien viste at østrogenbehandling økte risiko for brystkreft, blodpropp, slag og hjerte-karsykdom. Studien resulterte i at kvinner verden over sluttet med hormonbehandling i overgangsalderen. Myten om at hormonbehandling er farlig levde sitt eget liv.

‘«Det ble ikke nevnt at hormonbehandling i overgangsalderen beskytter mot tykktarmskreft, benskjørhet og kan gi kvinner økt livskvalitet. Det var flere svakheter ved denne studien. I dag er hormonbehandlingen betydelig bedre. Det har skjedd mye positivt de siste årene», sier hun. «Nå er dosene lavere og med mer kroppsvennlige østrogener og nye behandlingsprinsipper. Dosering gjennom huden som plaster, spray eller gel er gunstigere enn piller. Hormonbehandling må tilpasses den enkelte kvinnen, hennes alder og symptomer».

Til og med legene ble skremt av WHI-studien, og når det medisinske fagmiljøet ble negativt, smittet det over på kvinnene. «Det endte med en generasjon kvinner som ikke fikk hjelp, med de helsekonsekvensene det har fått. Nå er det en ny generasjon og holdningene har endret seg, men en viss skepsis henger igjen», sier Haase Moen.

 

Status ved 80 år
Mette har vært lege i 54 år og har arbeidet som gynekolog i 50 år. «Det har vært en fantastisk reise med mange epokegjørende nyvinninger som ultralyd, prøverørsbehandling (IVF), ‘kikkhullsoperasjon’ (laparoskopi), nye prevensjonsmetoder og annen hormonbehandling og bedre tilbud innen kreftbehandling, og nå vaksinasjon mot livmorhalskreft. Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden, og man har ikke fantasi til å forestille seg hvilke medisinske fremskritt som kan komme. Mine etterkommere vil helt sikkert se en utvikling man ikke kunne drømme om. Slik som det var for min generasjon », avslutter Mette Haase Moen.

Mette har siden pensjoneringen for 10 år siden fortsatt vært sterkt faglig engasjert. Hun mener at det nå er på tide å bli 100% pensjonist, men mon hun helt kan holde seg fra det faget hun har vært så opptatt av?


Mette Haase Moen blir feiret for sitt livslange virke for kvinnehelse den 19. september og fyller 80 år 22. september.

Kontakt:
Mette Haase Moen, mette.moen@ntnu.no – mobil: 93454687
Gerd Helene Kjos, leder For Kvinners Helse – 1,6 Norge, gerdkjos@hotmail.com – mobil: 926 34 433

The post Vi feirer Mette Haase Moen – En pådriver innen kvinnehelse appeared first on For kvinners helse.

Formidlingsprisen 2024 går til Nadia Ansar

$
0
0

Foto: Lars Petter Pettersen

Vi har den store gleden å fortelle at Årets Formidlingspris går til Nadia Ansar. Hun er psykologspesialist PhD og forfatter av boken Min skam, som kom ut i fjor og fikk mye oppmerksomhet. Sammen med sin mann Abid Raja har hun podcasten «Abid og Nadia: Skyld og skam».

Nadia Ansar er psykologspesialist i klinisk familiepsykologi og emosjonsfokusert terapi. Hun har tidligere jobbet i barne- og ungdomspsykiatrien, Familievernet, Alternativ til Vold og Blåkors. Hun tok sin doktorgrad i emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre høsten 2022. Hun har lang erfaring, både personlig og faglig, innen arbeid med depresjon, skam, relasjonstraumer, lav selvfølelse og veileder i dag både psykologer og helsepersonell. Dette er kompetanse hun bruker både som forfatter og formidler.

«Det som er så kult med skam, er at den ikke tåler dagslys. Den er som trollet, som sprekker i lyset, så vi må snakke den ihjel….», Nadia Ansar til Boktips.

I boken Min skam forteller hun om kampen til en flink jente med pakistansk bakgrunn for å få lov til å ta egne valg og være seg selv. Med både personlig og faglig kunnskap bidrar hun til å sette fokus på hvordan skamfølelsen forhindrer jenter og kvinner i å leve egne liv.

Juryens uttalelse: «Med både egne erfaringer og høy faglig kompetanse er Nadia Ansar en tillitsverdig og dyktig formidler, som bidrar til økt kunnskap og forståelse for viktige problemstillinger. Gjennom personlig og profesjonell kommunikasjon, hjelper hun andre til å heve stemmen og våge å ta skrittene som skal til for å bli frie individer. Vi er svært glade for å kunne gi Nadia Formidlingsprisen.» – leder Gerd Kjos, For Kvinners Helse.

Prisen deles ut på vårt årlige arrangement på Hotel Bristol den 11. november 2024.

The post Formidlingsprisen 2024 går til Nadia Ansar appeared first on For kvinners helse.

Internasjonal aften på Restaurant Mehfel

$
0
0

Kirkegaten 15, Oslo.

Mandag 14 oktober kl 18.30. Dørene åpner kl 18.

Tradisjonen tro arrangerer vi internasjonal aften på Restaurant Mehfel, med deilig pakistansk buffet, hyggelig samvær og lærerike samtaler.

I år kommer to dyktige damer som de fleste av oss kjenner fra samfunnsdebatten. Shazia Majid er en profilert VG kommentator og journalist, med det man virkelig kaller «en god penn». I VG tar hun opp både sensitive temaer og kommenterer dagens samfunnsutvikling.

Hun har skrevet boken «Ut av skyggene», som mottok hyllest og de høyeste terningkast. Der har hun gjort et pionerarbeid om den første generasjonen innvandrerkvinner som kom til Norge. Hun skriver om det vanskelige med patriarkat og æreskultur, og hun viser de gode sidene med kjærlighet og sterke familiebånd.

Arina Aamir er en engasjert høyrepolitiker og Oslos yngste bystyrerepresentant, bare 19 år gammel. Hun er blitt lagt merke til i både i samfunnsdebatten og politikken i flere år allerede. Dette er en jente med ambisjoner, som søker kunnskap i inn- og utland om hva som rører seg, de største utfordringene fremover, hvordan få neste generasjon til å utvikle seg og bidra til en sunn samfunnsutvikling, og mye annet som er viktig. Nå får vi se om hun ved neste valg også blir Stortingets yngste politiker.

Vi gleder oss til en kveld med Shazia og Arina, der viktige temaer vil bli tatt opp. Kom, lytt og lær.

Det vil bli mulighet for å kjøpe signert utgave av Shazia Majid sin bok.

 

 

 

Påmelding


Pris kr 549,- for både medlemmer og ikke-medlemmer. Din påmelding blir registrert når betalingen er på vår konto 6039.06.62109 eller du kan betale til VIPPS 509799. Merk din betaling med «Mehfel».

Når du har betalt må du også sende oss en e-post til post@forkvinnershelse.no (klikk på linken) slik at vi kan få registrert din påmelding.

 

Er du ikke medlem av For Kvinners Helse – 1,6 Norge?

Meld deg inn i dag for kun 400,-. Det er ingen bindingstid, du kan melde deg ut når du vil.
Som medlem vil DU bidra til økt forskning på kvinnehelse. Medlemsavgiften er en viktig inntektskilde til våre forskningspriser.

Klikk her for å bli medlem

The post Internasjonal aften på Restaurant Mehfel appeared first on For kvinners helse.

Referat fra møte i Trondheim 1.oktober 2024

$
0
0

Tema: Lekkasjeproblemer hos kvinner

Møtet ble holdt i Øya helsehus, Mauritz Hansens gate 2, Trondheim
Dørene ble åpnet kl. 17.00

Forelesningene begynte kl.18.30

 

Det var 47 deltakere og det kom inn 7850, i tillegg vil vi få 3000,- i sponsormidler.
Møtet ble ledet av Siv Mørkved, som er professor ved NTNU avdeling for fysioterapi utdanning, og Astrid Rydning. Vi ble også sponset med penger til forfriskninger og blomster til foredragsholderne.

Ingrid Volløyhaug som er gynekolog holdt et foredrag om urinlekkasje og hvordan disse plagene utredes og behandles i dag. Hun gjennomgikk de vanligste operasjonene og hvordan behandlingen nå er mer fokusert på Botox og «fillere». Hun snakket og om problemene med operasjonene og verdien av et nasjonalt register over de opererte pasientene som vi har i Norge

Astrid Rydning har jobbet som gastrokirurg i Trondheim, hun snakket om lekkasje fra tarmen. Dette er et problem som gir store problemer i dagliglivet og reduserer livskvaliteten til pasientene. Behandlingen er delvis konservativ. Med råd om tarmtømming og medikamenter. I tillegg er det mulig med «fillere» for å gjøre lukkemuskelen lengre og tettere. Det er og mulig å behandle med en pacemaker som stimulerer nervene til
Lukkemuskelen og dette er en meget god behandling til pasienter som mangler evnen til å holde igjen når de har do trang.

Det vart en pause der noen hjelpemidler for å bedre tarmfunksjonen ble vist fram og det ble servert frukt og forfriskninger å drikke, sponset.

Etter pausen holdt spesialfysioterapeut Signe Stafne Nilsen en presentasjon om bekkenbunnen. Hun presiserte nytten og viktigheten av riktig bekkenbunnstrening. Signe har tatt doktorgrad på en undersøkelse av bekkenbunns funksjon hos over 800 gravide kvinner.

Møtet ble avsluttet med en liten hylles til Mette Moen som nylig har feiret rund dag og sørget for over 50 000 kr i bidrag til organisasjonen vår.

Vi avsluttet kl.21.00.

 

Spesialfysioterapeut Signe Stafne Nilsen forklarer om hva som skjer ved styrketrening av bekkenbunnen osv.

 

The post Referat fra møte i Trondheim 1.oktober 2024 appeared first on For kvinners helse.

Seminar i Bergen – Den store forskjellen

$
0
0

Tid: 28.oktober 2024 – kl. 18.30 til kl. 21.00
Sted: Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i Telegrafen, Christies gate 3 A

Dørene åpnes klokka 18.00 for registrering og hyggelig prat.
Foredragene starter klokka 18.30.

Klikk her for å laste ned invitasjonen

Foredrag: «Den store forskjellen»

v/ Christine Meyer, som ledet Kvinnehelseutvalget og som vil presentere utvalgets utredning (NOU 2023:5) om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv som ble overlevert helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i mars 2023.

Meyer er professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole og har betydelig erfaring som toppleder og politiker innenfor offentlig sektor.

Rebekka Sperling Blakset

Pause: Advokatfirma  Simonsen Vogt og Wiig sponser frukt og drikke.

Foredrag: «Overgangsalder: Tips til en bedre overgangsalder med eller uten hormoner.»

v/ Ingeborg Bøe Engelsen, MD, PhD, gynekolog og avtalespesialist ved Bergen Spesialistsenter.

Hun vil gi gode råd om små valg som betyr mye for helheten i en travel hverdag.

Emily Burger

Påmelding


Pris kr 150 for medlemmer og kr 250 for ikke-medlemmer, som forhåndsbetales til vår konto 6039.06.62109. Du kan også betale med VIPPS til 509799. Merk betalingen «Seminar 28.oktober».

Send oss også en e-post til bergen@forkvinnershelse.no (klikk på linken) slik at vi kan få registrert din påmelding.

Er du ikke medlem av For Kvinners Helse – 1,6 Norge?

Meld deg inn i dag for kun 400,-. Det er ingen bindingstid, du kan melde deg ut når du vil.
Som medlem vil DU bidra til økt forskning på kvinnehelse. Medlemsavgiften er en viktig inntektskilde til våre forskningspriser.

The post Seminar i Bergen – Den store forskjellen appeared first on For kvinners helse.


Seminar i Trondheim om Parkinsons sykdom

$
0
0

Trondheims-avdelingen inviterer til seminar om

 

Parkinsons sykdom – hva er egentlig Parkinsons sykdom?

Tid: Tirsdag 19.november 2024 –  kl. 19.00 – 21.00  MERK TIDEN
Sted: auditoriet i Øya helsehus, Mauritz Hansens gate 2, Trondheim.

Dørene åpnes klokka 18.00 for registrering og hyggelig prat.
Forelesningene starter klokka 19.00.

Klikk her for å laste ned invitasjonen

 

Kveldens program:

 

Parkinson – mer enn bare skjelving og trege bevegelser

Foredrag ved
Kjersti Eline Stige er phd-stipendiat ved NTNU og lege i spesialisering ved avdeling for nevrologi og klinisk nevrofysiologi ved St. Olavs Hospital. Hun forsker på Parkinsons sykdom og leder STRAT-PARK studien i Trondheim.

Pause med servering av frukt og drikke.

Kjersti Nordgulen Koren, selv lege,
fikk Parkinson som 38 åring og svarer på spørsmål.

 

 

 

 

Vi avslutter kl. 21.00

Påmelding


Alle foredragsholdere bidrar gratis og overskuddet av billettsalget går uavkortet til forskning på kvinnehelse.

Inngangsbilletten, kr. 150,- (kr. 250- for ikke-medlemmer) betales ved inngangen, enten kontant eller med VIPPS.

Påmelding senest 15.november til janecke.larssen@gmail.com , eller SMS 90670198

Ta med familie, venner og bekjente!

 

Er du ikke medlem av For Kvinners Helse – 1,6 Norge? Meld deg inn i dag.

Medlemskapet koster 400,- pr år og du er med på å bidra til økt forskning på kvinnehelse.
Det er ingen bindingstid, du kan melde deg ut når du vil.

Klikk her for å bli medlem

 

HJERTELIG VELKOMMEN

 

Hilsen arbeidsgruppen avd. Trondheim

The post Seminar i Trondheim om Parkinsons sykdom appeared first on For kvinners helse.

Referat fra festmiddagen på Bristol 11.november

$
0
0

Det ble en strålende aften på vakre julepyntete Bristol mandag 11.med 103 til bords. God mat og strålende sevice som vanlig. En stor takk til alle som bidrog til at det ble så vellykket på alle måter.

Vår ambassadør Tove Taalesen geleidet oss behagelig og profesjonelt gjennom et flott ,variert og verdig program og med god hjelp av styremedlem Ingalill Sandahl som hadde satt sammen programmet i en fantastisk flott presentasjon som lyste opp storskjermen bak scenen ble det hele bare lekkert.

Vi startet med å vise vår flotte video, som ble laget av regissør Shruti Rye Ganguly til vårt 10 års jubileum i 2020 .med noen av våre medlemmer i Medisinsk fagråd og ambassadører. Så var det velkomst og tale av leder Gerd Helene Kjos, som avrundet med å fortelle om utmerkelsen Æresmedlem av Medisinsk Fagråd til Mette Haase Moen .

Da Mette fylte 80 år i september, ønsket hun seg ikke gaver selv men heller en gave til organisasjonen «For kvinners helse» Og gaven ble kr 50000,- stor. Mette fikk æren av å overrekke Forskerprisene til Tina Tellum og Guri Majak for deres fantastiske forskning og formidling på Endometriose og Adenomyose.

Vi fikk også høre et lite utdrag av et lengere foredrag som begge vil holde 24.mars

Så ble det servert nydelig hovedrett som var breiflabbhale med tilbehør.

Videre ble Formidlingsprisen overrekt av Ingalill til Nadia Ansar ,for sitt strålende arbeid med psykisk helse og skam. Hun kommer også tilbake. 10. februar vil hun holde et lenger og utdypende foredrag og vil da også signere og selge sin bok.

Så hadde vi besøk av 6 unge jenter fra Halden, som går på business linje på videregående. De fikk komme på scenen og presentere seg og fortelle om sitt herlige prosjekt .De prøver å utvikle et lekkert (må ha) rosa etui til å legge tamponger i . Der overskuddet av salget skal gå til mer forskning på Endometriose.

Det ble servert dessert og kaffe og der var flere pauser hvor folk fikk anledning til å bevege seg og snakke med hverandre og vi solgte lodder så det sprutet ca 650 i alt.

Det var nok takket være fantastiske gevinster i år:
1.Bl annet tur med den nye Kystruta Havila x 2 fra Kirkenes til Bergen med full pensjon og utvendig lugar.
2. Flybilletter fra Norse Tur/retur New York x 2
3 Tur/retur Kiel ferja x 2
4 Flybilletter med Norwegian til Berlin x 2
5 Gavekort fra Tara på kr.4000,-
6 Hovedrett på restaurant Asia x 4
7 Hovedrett på restaurant Franchie x 4
8 Kunstverk av Willibald Storn verdi kr 6000,-
9 Handverkslaget sjokolade x 4 pakker fra Fjåk i Hardanger kr 500,-pr.
10 Gavepakning fra Scirocco på cc vest verdi 950,-
11Gavekort fra Fedje Island :Overnatting x 6 på 50%rabatt i to netter.
12 Sgnert bok fra Nadia Ansar
13 Signert bok fra Tove Taalesen

Kvelden ble avsluttet med en aldeles nydelig konsert med Karoline Krüger som sang, spilte og pratet .Det hele var bare vakkert.
Vi avsluttet presis 22.30 etter planen

The post Referat fra festmiddagen på Bristol 11.november appeared first on For kvinners helse.

Referat fra seminar i Bergen 28.oktober

$
0
0

DET BLE ARRANGERT SEMINARKVELD I BERGEN Mandag 28.oktober 2024 kl. 18.30 til kl. 21.00.

Dørene ble åpnet kl. 18 i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig sine flotte lokaler i ærverdige Telegrafen, Christies gate 3 A.

Dyveke Advocaat Wigand holdt en kort innledning om at arbeidsgruppen i Bergen har startet sitt virke og er godt i gang med å planlegge seminarkvelder FOR KVINNERS HELSE fremover.

Deretter ble kveldens første foredragsholder Christine Meyer med tema «Den store forskjellen» introdusert. Byrådsleder, Christine Meyer, som ledet Kvinnehelseutvalget, presenterte utvalgets utredning (NOU 2023:5) som ble overlevert helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i mars 2023. Meyer er professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole og har betydelig erfaring som toppleder og politiker innenfor offentlig sektor.

Meyer understreket at biologiske forskjeller som genetikk og hormoner gir ulikheter i sårbarhet for å utvikle sykdom. Videre vil sykdommer arte seg forskjellig hos kvinner og menn. Det at kvinner og menn responderer ulikt på legemidler er også noe utvalget har lagt vekt på.

Typiske kvinnelidelser blir underdiagnostisert og allmennlegene kjenner ikke igjen de mer diffuse symptomene på hjertesykdom og hjerneslag hos kvinner. Kvinnenes sykefravær er langt høyere enn hos menn og mye skyldes muskel- og skjelettsykdommer. Benmassen avtar med alderen raskere for kvinner (særlig ved menopause) enn menn.

Utvalgets utredning påpekte at kvinners stemmer får for lite gjennomslag og det er behov for en helhetlig og systematisk tilnærming til kvinnehelse og kjønns betydning for helse. Meyer understreket at kvinners helse har lav status og Kvinnehelseutvalget hadde 75 forslag som kunne bidra til å få likeverdige helsetjenester for begge kjønn.

Pause: Advokatfirma Simonsen Vogt og Wiig sponset frukt og drikke.

Etter pausen var det foredrag om «Overgangsalder: Tips til en bedre overgangsalder med eller uten hormoner.» ved Ingeborg Bøe Engelsen som er gynekolog og avtalespesialist ved Bergen Spesialistsenter. Hun innledet med å si at ca 1/3 av kvinner har plager i så stor grad at det påvirker hverdagen deres. De mangfoldige symptomer og plager som kan ramme kvinner med overgangsalder ble gjennomgått.

Senplager som kan komme så sent som 20 år etter menopause som for eksempel hjerte/karsykdommer, brudd i rygg eller hofte ble gitt som eksempler. Også Alzheimer/demens er diskutert som mulige senfølger av overgangsalder. Hormonbehandling eller ei? Dette måtte avklares med lege og hvilken type behandling måtte tilpasses den enkeltes behov, sykehistorie og følges opp grundig. Til slutt ga Engelsen gode råd om små valg som betyr mye for helheten i en travel hverdag. Sunn livsstil – viktigere enn aldri før!

Det ble mange spørsmål og gode diskusjoner etter de engasjerende og gode foredragene.

Fam Camilla Elgan takket foredragsholderne til slutt og ønsket velkommen til nytt møte over nyttår- mandag den 13. januar.

The post Referat fra seminar i Bergen 28.oktober appeared first on For kvinners helse.

Viewing all 251 articles
Browse latest View live