Høsten og mørke kvelder er tid for lesing, og vi henter inspirasjon og viten fra bøkenes verden. Her er det mye å velge i og sannelig noe for enhver smak. Undersøkelser viser at lesing er en kjønnet aktivitet, og at jenter og voksne kvinner leser flere bøker enn gutter og voksne menn. Vi velger også ulike bøker. Mens skjønnlitteratur synes å appellere sterkere til kvinner enn til menn, synes sistnevnte gruppe å foretrekke faktabøker om egne interessefelt.
Den 8.oktober ønsket «For kvinners helse 1,6Norge» velkommen til høstens bokseminar og til et spennende møte med fire aktuelle kvinnelige forfattere: Cecilie Enger, Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde og Wenche Myhre – den siste bedre kjent som artist. Både Wenche Myhre og Unni Lindell er ambassadører for vår organisasjon, og flere er også våre kalenderpiker i årets kalender.
Cecilie Enger var et spennende møte. Hun er forfatter og journalist. Hun debuterte i 1994, men fikk sitt store gjennombrudd i 2013 med romanen «Mors gaver» som er blitt en bestselger og som også fikk Bokhandlerprisen samme år. Handlingen i romanen er inspirert av opplevelser i hennes nærmeste familie. Da moren flyttes på sykehjem med Alzheimer, finner Cecilie under opprydningen morens detaljerte lister over familiens julegaver som er gitt og mottatt gjennom førti år. Hver gave forteller noe om giveren og mottakeren og om tiden den er gitt i. Og med utgangspunkt i julegavene skriver Cecilie Enger sin egen families historie fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Samtidig får vi oppleve den syke moren på nært hold og hvordan hun gradvis forsvinner inn i den store glemselen. Forfatteren fortalte om tilblivelsen av romanen med åpenhet og stor varme. Frykten for å gå for langt i sin utlevering av familien lå der hele tiden, men resultatet er blitt en vakker og nær bok om et aktuelt tema som berører mange – det å miste en av sine nærmeste i den grufulle sykdommen Alzheimer.
Unni Lindell skuffer aldri sitt publikum. Hun er forfatter, frilansjournalist og oversetter og er en av Norges mestselgende forfattere. Best kjent er hun for sine kriminalromaner. Hun er oversatt til mer enn tjue språk, deriblant svensk – «Djävulskyssen». På bokseminaret fortalte hun sterkt og levende om arbeidet med sin siste bok, «Brudekisten». Handlingen er lagt til det delvis nedlagte mentalsykehuset Gaustad i Oslo, og hun beskriver omgivelsene i Gaustad-universet som både vakre og skremmende på en gang. Her finner forfatteren de ideelle omgivelser og stemninger for mord og skrekkscenarier. Med glimt i øyet innrømmet Unni Lindell at det faktisk er gøy å skrive krimromaner – krimsjangeren er ifølge henne den ultimate sjanger med spenning, litteratur og en overraskende slutt. Forfatteren påstod også at det er forskjell på menns og kvinners fortellerstil når det gjelder krim – kvinner skriver mer om menneskene bak handlingene, mens menn er mer action-orientert. Vi fikk også noe opplesning fra romanen, og en uhyggestemning brer seg i forsamlingen. Jo, dette er en roman vi fristes til å lese.
Hanne Kristin Rohde er ny som kriminalforfatter og har en spennende bakgrunn som jurist med tjuefem års erfaring i Politiet – tjue av disse som leder. Hun fortalte innledningsvis om sin tøffe, ja nesten umenneskelige arbeidsår som leder av Seksjon volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, og dette i en periode da voldsforbrytelsene mot kvinner i hovedstaden nærmest eksploderer. Media var nådeløse, og forventningene til rask oppklaring av forbrytelsene var skyhøye. Rollene som kvinnelig leder i en mannsdominert arbeidskultur, som etterforskningsleder, som medieansvarlig, som personalleder, som mor og som hustru lot seg vanskelig kombinere, og det gikk på helsen løs. Åpent og ærlig fortalte Hanne Kristin Rohde om sine opplevelser. Hun ble syk, søkte om permisjon fra stillingen og sa opp jobben sommeren 2014 for å vie seg fullt og helt til forfattergjerningen. Krimromanen «Mørke hjerter» kom i februar 2014 og ble fort en bestselger. Ny krimroman er underveis. Romanenes heltinne Wilma har svært mange likheter med forfatteren selv. Utfordringene er de samme, og hun fører den samme interne kamp mot det forfatteren omtalte som gubbeveldet i politiet. Politihuset i Oslo er Wilmas arbeidssted, og vi konfronteres hele tiden med den brutale virkeligheten. Vi aner et visst politisk tilsnitt, og det bekreftes av forfatteren selv. Vi gleder oss til neste politiroman fra Hanne Kristin Rohdes side.
Wenche Myhre. Artisten Wenche Myhre behøver neppe en nærmere presentasjon. Hun er viden kjent som en av Skandinavias og Europas største showstjerner. Og hun er et fyrverkeri, enten hun står på en stor eller liten scene. Hun gir alt – sprudlende og profesjonell som hun alltid er. Nå har hun også skrevet bok – «Wenche Myhre 66» i samarbeid med Mona Levin, utgitt i 2012. Wenche fortalte åpent og muntert om sitt liv, helt fra tidlig oppvekst og til fylte 66 – vi husker vel alle hennes fengende sang «Når jeg blir 66» for flere år tilbake. Litt alvor ble det også innimellom. Midt oppe i en fantastisk karriere opplevde hun flere samlivsbrudd og også tapet av en ektemann. Livet er i forandring, men hun trives med kjøret og den alltid «lille panikken» så lenge hun kan vende tilbake til tryggheten og familien hjemme. Morsomme glimt fra boka, både i form av historier og bilder krydret bokforedraget til Wenche. Og det gjorde også – ikke minst, hennes innslag av populære sanger. Størst inntrykk gjorde hennes framføring av «Vi lever». Og et utdrag fra sangen kan gjerne stå som motto for Wenches liv og for oss alle: «For livet skal vi slåss, så lenge det går blod igjennom oss.»
Gro Flaten